Ge din cykel den kärlek den förtjänar i sommar

Tvätta din cykel

Cyklar liksom bilar mår bra av att tvättas då och då. Tvätta din cykel med en svamp och en diskborste och ett skonsamt tvättmedel till cyklar. Tvätta också kassetten och trinsorna (dem små hjulen under bakväxeln) med diskborsten. Se till att överbliven, torkad olja och jord försvinner. Använd INTE någon avfettning på kedjan.

Kedja

Cyklar du mycket kan du spara mycket pengar genom att byta kedja en, två kanske tre gånger på en hel säsong. På så vis så sliter du inte lika mycket på kassetten och klingan.
Olja kedjan med en kedjeolja och torka av överbliven olja.

Växlar
Börjar växlarna bli dåliga, hoppar upp och ner? Då kan du behöva justera växlarna och spänningen i vajern. Det kan också vara så att du behöver byta växelvajer och strumpa, det höljet som vajern ligger i.

Skruvar

Kolla så att alla skruvar sitter fast på cykeln. På alla skruvar så finns det angivet ett NM (newtonmeter) detta är en siffra på hur mycket man kan tighta en skruv. Alla skruvar skall inte sitta stenhårt, men kontrollera att inget sitter löst. âr du osäker, ta kontakt med en cykelbutik.

Däck
Kontrollera att däcken inte har hål eller sprickor. Kontrollera att lufttrycket i däcken.

Dämpare

Har du en cykel med dämpare då behöver den/dem service emellanåt. Vid en dämpar/gaffelservice byter man olja och packningar. Kontakta gärna en cykelverkstad om du vill ha hjälp att utföra en dämparservice.